ons huis welkom Hertog Jan

Gedragingen van de karper.

Het liefst zou iedere karpervisser zijn geschubde vriend iedere maand van het jaar met evenveel succes te lijf gaan. Helaas doet de karper ook nog wel eens iets waar hij zelf zin in heeft en dit is mede afhankelijk van het weertype en temperatuur. Hieronder vind u een overzichtje waar gedacht wordt waar dat de karper zoal het hele jaar mee bezig is en enige tips om ze te vangen.

Januari/Februari
Dit is een moeilijke tijd om karper te vangen, ze eten namelijk nauwelijks, ze bevinden zich in de diepere gedeeltes van het water. Op zonnige dagen en wanneer de temperatuur boven nul is, zul je zien dat je meer succes boekt.

Maart/April
De watertemperatuur stijgt langzaam, dus de karper wordt actiever in zijn azen naar voedsel, maar voer niet te veel, zolang de watertemperatuur onder de tien graden is. Dit is natuurlijk afhankelijk waar je vist. Het voeren op een kanaal of op een plas verschilt nogal, probeer wat uit en kijk waar de vis sneller op reageert.

Mei/Juni
De watertemperatuur blijft stijgen en dit betekent dat de karper actiever wordt. Dit wordt over het algemeen als de beste tijd beschouwd voor het vangen van karper, nu wordt dan ook aangeraden om veel te voeren.

Juli/Augustus
Rond deze tijd van het jaar gaan de karpers zich alvast voorbereiden voor de winter, ze gaan veel grazen en ook veel eten, een voordeel is dan ook dat je in deze tijd vooral de zware jongens kan vangen.

September/Oktober
Zakt de watertemperatuur en de karper gaat minder eten, boilies met een niet zoete flavour doen het dan ook het beste rond deze tijd.

November/December
De karpers zoeken in deze tijd een plaats om de winter door te brengen. Dit betekent natuurlijk niet dat het vissen voorbij is, alleen zul je ze wat moeilijker vangen.

 

De karper.

De karpervis.